2014. január 13., hétfő

Teletubbies, tele furcsasaggal

A Teletubbies cimu, gyerekeknek szolo furcsasagot bizonyara mindenki ismeri. A kicsik altalaban nagyon szeretik, a felnottek tobbsege pedig valoszinuleg ugyanugy nez(-ne) meg egy-egy reszt, mint en: felvont szemoldokkel, nehany "EZMIABÁNAT?!" kisereteben ugy, hogy kozben kicsit futkos a hatan a hideg a teletabik tag pupillaitol (a kisbabarol nem is beszelve, aki a napocskabol vicsorog a kedves nezokre).

Az 1997-ban bemutatott, negy even at futo brit sorozat negy kis leny kalandjairol szol. Kinezetuk alapjan Laa-Laa, Po, Dipsy, and Tinky Winky akar Moncsicsi es a Ralph Fiennes altal alakitott Lord Voldemort frigyebol is szulethettek volna (a fejfedokre vonatkozo stilustanacsokat meg valoszinuleg Lady Gaga sztajlisztjatol kaptak). Ez a negy kis nemtommi ossze-vissza szaladgal, ugrabugral es erthetetlen vagy csak felig ertheto dolgokat motyog (az alkotok szandekosan "beszeltettek" a karaktereket ugy, mintha azok babak lennenek - nem tudom ebben mi a jo/hasznos a gyerekekre nezve).

Es ime nehany furcsa teny a sorozatrol:

- Nagyon vegyes volt a fogadtatasa: egyes kritikusok szornyusegeket irtak rola, de kozben ket BAFTA dijat is kapott (BAFTA = British Academy of Film and Television Arts)

- Egyszer, egy Amerikaban felig-meddig ismert emberke azzal gyanusitotta meg az alkotokat, hogy Tinky Winky karakteren keresztul a homoszexualitast nepszerusitik. Az elkepzelest az illeto azzal indokolta, hogy a karakter lila szinu ruhat visel, a fejen levo "antenna" pedig forditott haromszog alaku, es ez a forma, valamint a lila szin alkalmankent megjeleno szimbolumok a Pride felvonulasokon (masvalaki pedig arra hivta fel a figyelmet, hogy a karakter folyton noi taskat hord maganal)

- A karakterekbol jatekbabak is keszultek. Ehhez kapcsolodoak azok az esetek, mikor reklamaciok fogalmazodtak meg a babak altal mondott (motyogott) szavakat illetoen: az egyik figura allitolag azt ismetelgette, hogy I got a gun, mig egy masik azt hajtogatta: faggot faggot, faggot faggot, faggot faggot, bite my butt (az alkotok szerint az elobbi esetben csupan egy artatalan Again, again!-rol volt szo, mig az utobbi esetben a fidit fidit es a mon mon "szavak" hangzottak el.

Ehhez en csak annyit tudok hozzafuzni, hogy :D:D:D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése