2014. január 15., szerda

Kozos nevezo

Idegen orszagokban eltoltott eveim alatt keves ember volt kepes normalisan kimondani/megjegyezni, hogy Kertesz Katalin, pedig azert elegge "mezei" nevem van. Kaptam en mar mindenfele kersztnevet: Katlin, Katalina, Katarina, Caitlin, Natalin stb. de a vezeteknev-valtozatok is emlitesre meltoak: Kertez, Cortez, Kertes.

A ferjem most is, kapcsolatunk hatodik eveben zavarba jon, amikor peldaul valami ugyintezes alkalmaval ki kell mondania a vezeteknevemet. Nagyon koncentral, probalkozik, lassan, tagoltan probalja mondani a szot, de mindig ugyanaz lesz a vegeredmeny: Kötéz (hangsuly a masodik szotagon)

Mondjuk ha mar a ferjemnel tartunk, azert elmondanam, hogy neki is vannak problemai a nevevel, Anglian belul is, a Romily ugyanis igen ritka nev, az a nehany peldany Romily pedig, aki az orszagban megtalalhato, nonemu es altalaban ket "l" betuvel irja a nevet. Mikor o es az ikertestvere megszulettek, a szulok megegyeztek abban, hogy az egyikuknek az anya valaszt nevet, a masiknak pedig az apa. Aposom gondolt egyet es valahonnan eloturkalta a fent emlitett furcsa nevet, mig anyuka nem reagalta tul a nevvalasztast: sogoromat Adamnek keresztelte. Aztan mikor meg a korhazban meghallotta, hogy a ferje milyen nevet valasztott, nem allt szoba vele es inkabb Frednek kezdte szolitani a babat, ez a nev jutott hirtelen eszebe. Aztan megenyhult es talan meg is tetszett neki a Romily, ugyhogy maradt ez a ferjem neve, aminek o nagyon orul... szerintem szivesebben lenne Fred, John vagy barmi mas :-)

Nem eleg, hogy szegenykenek mindenki elfelejti/felreirja a nevet, meg magyar kornyezetben is neha furcsan neznek ra, mikor meghalljak a Rom becezest. Ennek kapcsan egyik baratom megjegyezte, hogy meg az a szerencse, hogy a ferjem vezetekneve nem egy az alabbiak kozul...

- Eltakarítás

- Halmaz

- Ánia 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése