2013. június 15., szombat

Udvozlokartyak, ameddig a szem ellat

Most vasarnap itt, Angliaban az apak napjat unnepeljuk. Ha jol tudom, ez az unnep mar Magyarorszagon is kezd elterjedni, ami nagyon cuki, hisz miert csak az anyakrol kellene megemlekeznunk? Aronkaval vettunk egy gigantikus udvozlolapot Romnak, amibe terveim szerit kisfiam valami szuperabsztrakt rajzot keszit majd, amit husz ev mulva sokmillio fontert elarverezunk.

Az angol "udvozlokartya-iparban" tevekenykedo emberkek valoszinuleg nem unatkoznak: sehol mashol a vilagban nincs olyan nagy hagyomanya a lapkuldesnek, mint itt. Mig Magyarorszagon altalaban karacsonyra es husvetra kuldunk/adunk egymasnak lapot vagy esetleg egy szulinap vagy nevnap alkalmaval kedveskedunk egymasnak ilyen formaju jokivansagokkal, addig Angliaban a hagyomanyosan nepszeru unnepek (Valentin nap, Anyak napja, Apak napja) mellett az ember a kulonbozo "eletesemenyek" eljovetelevel is laparadatra szamithat. Mikor  idekerultem, nekem ez ujdonsagnak szamitott, de mar termeszetes, hogy az emberek nyugdijba vonulaskor, eljegyzeskor es hasonlo alkalmakkor is kuldenek egymasnak lapot. Valahol olvastam, hogy olyan kartya is letezik, melyet a jogositvany megszerzese utan vagy valast (!) kovetoen kuldhetunk szeretett ismerosunknek, de nekem mar az is kulonlegessegnek szamit, hogy a postas abbol az alkalombol is hordta a boritekokat, hogy uj hazba koltoztunk!


Mindig nagyon jokat szorakozom a boltoknak azon a reszen jarva (es jo nagy reszrol van szo!), ahol ezek a kepeslapok/udvozlolapok varjak a vasarlokat. A hagyomanyos viragos, macis stb. laptol kezdve a zeneloson at a teljesen sokkoloan mulatsagos kartyaig minden megtalalhato. Kedvenceim koze tartoznak azok, amiket valamilyen regi, decens kis fekete-feher foto van, mellette valami mokas szoveggel.

Az elso kepeslapok amugy az osi kinaban keszultek, de Europaba csak a tizenotodik szazadba erkeztek meg. Az angliai lapkuldes divatjat Sir Henry Coyle alapozta meg, aki 1846-ban gondolt egyet es rokonainak karacsonyi udvozlolapokat gyartatott, melyek kozul az egyik - a nagymamajanak keszult darab - nemreg ugy nyolcmillio forintnak megfelelo osszegert kelt el egy aukcion. Az elso nagy udvozlolapgyarto ceg 1860 korul kezdte meg mukodeset es azota tobbszaz vallalkozas szuletett es gondolom a mai napig is nagyon jol megy nekik :-)

Az angol lapkuldesi szokasok mellett szamomra a"lapfogadas" kulturaja is nagyon erdekes: a hazak tobbsegeben a nappaliban van egy kandallo, es az emberek a kandalloparkanyra szoktak kiallitani az epp aktualis esemenyhez kapcsolodo greeting cardokat. Vagy ahogy anyosom szokta karacsonykor: a regi/uj lapokat hosszu, vekony papircsikokra ragasztja, egymas ala, es a papircsikokat egymas melle teve lelogatja az eloszobaban talalhato lepcso korlatjarol. Mondjuk ennek mindig egy kisebb giccsparade az eredmenye, de azert aranyos. Amugy pedig a kandallo hianyaban megteszi az ablakparkany is, ezt tanusithatom: nalunk ott szokott megnyilni az udvozlolap-kiallitas, evente tobbszor is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése