2011. november 12., szombat

Bogárka! Csillagom! Mókuska!

Az ember szereti becézgetni azokat, akik közel állnak a szívéhez: párját, gyerekét. barátait (?). Az angolban a legnépszerűbb becézések az alábbiak: dear, love, babe, sweetie, de anyósom például petal néven szólítgatja néha apósomat, ami virágszirmot jelent. Hasonló, hétköznapi becézések a magyarban is vannak: drágám, édesem, szerelmem stb. Vannak azonban más, nem éppen szokványos becézéseink is, de én addig, amíg Romily meg nem hallotta, hogy mókusnak hívom az utódot (mely esemény után igen furcsán nézett rám), nem gondoltam bele, hogy angolra fordítva milyen idétlenül is hangzanak az alábbi mondatok:

I love you, little squirrel. (Szeretlek, mókuskám!)
Will you marry me, my little bug? (Hozzám jössz, bogárkám?)
Come here, rabbitear! (Gyere ide, nyuszifül!)
You are my everything, meatbug! (Te vagy a mindenem, husibogár!)
I cannot live without you, meatberry! (Nem tudok nelküled élni, husibogyó!)

Persze azért az angolban is van néhány érdekes becézés: apósom például cheeky chops-nak hívja kisfiamat, ami annyit tesz: huncut orcák, az angol iskolában pedig, ahol régebben dolgoztam, az egyik tanító folyton sweetie pie-nak hívta a gyerekeket, ami szó szerinti fordításban édes pitét jelent :)

Megjegyezném, hogy a franciák a fiúk becézésekor azt mondják: mon petit chou, ami annyit jelent: én kicsi káposztám. Ennek a becézésnek a hátterében az áll, hogy a franciáknál nem a gólya hozza a gyereket, hanem ha az fiú, akkor a káposztalevelek közt találják, ha pedig lány, a rózsák között.

Nagyon érdekelne, hogy egyéb nyelveken milyen érdekes becézések vannak, és hogy azoknak mi az eredete. Ha valamelyik drága olvasóm tud ilyesmiről, kérem, hogy írja meg egy kommentben!

2 megjegyzés:

  1. Szerintem németül is elég hülyén hangzik a mókuskám: Mein kleines Eichhörnchen! És ez még csak simán mókusom, szóval: Mein kleines Eichhörchenchen!

    VálaszTörlés
  2. A csehek is bogarat mondanak: "brucsku", meg héberül neshámá-t szoktak mondani, azt jelenti hogy lelkem. Más nem jut eszembe...
    (Evelyn)

    VálaszTörlés